Hur Du Ska Köpa & Montera Din Flaggstångdecember 16, 2014oktober 3, 2019marcus
flaggstång

flaggstång på äng

Den svenska flaggan är mycket vacker att se ute i skärgården, eller var som helst ute i landet. Det har varit mycket politiska diskussioner gällande olika grader av kontroversiella syner på flaggan, men för oss som på ett neutralt sätt kan se förbi olika värderingar är den helt enkelt något att vara stolt över.

Om du vill kunna hissa flaggan under högtider så behövs en flaggstång. Om du mot all förmodan inte skulle ha en finns det flera olika varianter att välja mellan. Du kan köpa flaggstång med tillbehör på Flaggstångsfabriken Nordic AB.

Vanliga privatpersoner brukar oftast köpa en flaggstång där linan löper utanför, eftersom det är det billigaste alternativet. Andra alternativ inkluderar olika säkerhetsåtgärder som exempelvis lucka och lås som gör att linan inte kan användas av obehöriga personer. Detta minskar risken för flaggstölder och andra typer av obehörigt användande.

Det finns också flaggstänger med vinsch. Fördelen med att köpa flaggstång med vinch-system är att man slipper dra i linan för att hissa upp flaggan. Dessutom slipper man höra linan slå mot flaggstången när det blåser mycket utomhus. Eftersom flaggstångens lina inte heller utsätts för slitage kommer den också att hålla längre. Med hjälp av handtaget så vevar man upp eller ner flaggan – mycket enkelt!

Flaggstångens fäste finns det också flera olika varianter på. De moderna flaggstängerna brukar sättas upp på ett så kallt trepunktsfäste. Den som däremot är ute efter ett mer nostalgiskt utseende kan istället välja en U-balk. Denna består av två delar som flaggstången fästs emellan ovan mark. U-balkarna placeras under marken efter gjutning i förborrade hål. Beroende på flaggstånges längd krävs också olika avstånd mellan balkarna (vanligtvis 125-145mm). Detta gäller alltså befintliga U-balkar. Fördelen med att välja U-balk framför vanligt trepunktsfäste är att stabiliteten blir aningen högre. De äldre flaggstängerna var tvungna att fästas med hjälp av U-balkar eftersom de bestod av gjutjärn. Den nya sortens U-balkar består av aluminiumrör.

De som är intresserade av flaggstänger till bra priser bör vara medveten om att de varierar mellan ungefär 2500 SEK upp till 10 000 SEK beroende på längd och olika tillval och tillbehör som exempelvis utkörning och monteringshjälp (glöm inte att läsa på hur du ska montera din flaggstång). Alla flaggstänger kommer lina, knape och kula samt fäste. Om man inte söker hjälp är man tvungen att själva gräva hålet för fästet i marken.